Veritabanı Yedekleme

Site sahipleri, herhangi bir olumsuzluğa karşın veritabanlarını (database -db) yedekleme ihtiyacı duyarlar. Hemen her sunucu firması az miktarda ücret karşılığı bu işi haftalık, aylık gibi farklı zaman aralıklarında sizin için yaparlar. Ancak veritabanımı istediğim zaman ben yedekleyeyim diyebilirsiniz. Peki, Direct Admin veya Php Myadmin sayfalarını kullanarak veritabanı (database) yedeğini bilgisayarımıza nasıl kayıt ederiz? İlk yöntem Direct Admin kullanıcıları için olup ikinci yöntem Plesk kullanıcıları içinde uygundur.

Direct Admin’den Yedekleme

Genel kullanımda http://siteadınız.com:2222/ adresinden kullanıcı adınızı ve şifrenizi girerek Direct Admin sayfanızı açabilirsiniz. Giriş sayfanız farklı olabilir, öğrenip Direct Admin’e giriş yapınız Bu sayfada “MySQL Yönetimi” sayfasına bağlanıyoruz. Bu sayfada veritabanlarımız listelenmektedir. Bu listenin en son sütununda veritabanımızın boyutu, üçüncü sütununda ise indirme bağlantısı görülmektedir. Veritabanımızın bulunduğu satırdaki “Download” (veya “İndir”) bağlantısı ile yedeğimizi bilgisayarımıza kayıt edebiliriz. İndireceğimiz yedekte .sql dosyamız .gz uzantılı olarak sıkıştırılmıştır. Dolayısıyla son sütunda gördüğümüz boyuttan daha azdır.

Direct Admin MySQL YönetimDirect Admin MySQL Yönetim

Php Myadmin’den Yedekleme

Genel kullanımda http://siteadınız.com/phpMyAdmin/ adresinden kullanıcı adınızı ve şifrenizi girerek Php Myadmin sayfanıza giriş yapabilirsiniz. Giriş sayfanız farklı olabilir, öğrenip Php MyAdmin’e giriş yapınız. Direct Admin kullanıcıları, en son açtığımız “MySQL Yönetimi” sayfasının sol üst köşesinde ki “Php Myadmin” bağlantısını kullanabilirler. Bu sayfanın solunda veritabanlarımız listelidir. Yedeğini alacağımız veritabanını açtığımızda bütün tablolar ekranımıza gelir. Sayfanın en altında “Tümünü Seç” denilerek bütün içerik işaretlenir. En üstteki “Dışa Aktar” bağlantısı ile kayıt tercihleri sayfasına ulaşılır. Bu sayfada ki varsayılan tercihler bizim için uygundur. Buna rağmen en solda “SQL” ve biraz aşağıdaki diğer bölümde “Dosya Olarak Kaydet” tercihinin seçili olduğundan emin olmakta fayda var. En alt solda veritabanımızı hangi uzantı ile kayıt etmek istediğimizi belirtiyoruz. Hiçbiri seçili olduğunda .sql uzantısı ile kayıt etmiş oluruz ve dosya boyutu en fazla olan tercih budur. Bazı sunucularda, veritabanını geri yüklemek istediğimizde belli bir boyut sınırı vardır, bu neden ile genelde sıkıştırılmış olarak kayıt edilir. Bunun için .zip veya .gzip seçilebilir. Son olarak en alt sağda “Git” dediğimizde kayıt işlemi başlar.

Php MyAdminVeritabanıYedekle

Son Not

Alan sahibi iseniz bilgisayarınıza da lokâl sunucu kurrmuşsunuzdur. Lokâlde Php Myadmin sayfasından bütün tablolarımızı kaldırıp bu .gz, .zip, .gzip veya .sql uzantılı veritabanımızı içeri aktar diyebilir, lokâl sitemizi güncelleyebiliriz. Bu işlemi yapmadan önce lokâldeki veritabanınızın da yedeğini; anlattığım ikinci yöntem ile almanızda fayda var. Ne olur ne olmaz, sonra bana ekşimeyin. Veritabanımın yedeği sağlam mı vs kontrol edeceğim diye bu tip denemeleri gerçek sunucunuzda kesinlikle yapmayın. Devamlı lokâlde çalışın.

You may also like...

Bir yanıt yazın