SPSS 15.0 Kullanma Kılavuzu

Değişkenlerin Hesaplanması

İçindekiler

Değişkenlerin Hesaplanması

Değişkenlerin hesaplanması çok sık başvuracağınız bir fonksiyondur. Bu fonksiyonu kullanarak farklı değişkenler üzerinde işlem yaparak yeni değişkenler oluşturabilirsiniz. Örneğin anket çalışması sonrası kapsamında, belirli bir faktörde yer alan sorulara verilen cevapların ortalamasını bu fonksiyonu kullanarak hesaplayabilir ve bu ortalamaları içeren yeni bir değişken oluşturabilirsiniz.

Bu örnekte, katılımcıların ebeveynlerinin ortalama eğitim düzeyini hesaplamayı istiyoruz. Dolayısıyla annenin eğitim düzeyini babanın eğitim düzeyine ekleyecek ve daha sonra bunu ikiye böleceğiz.

Hesaplamayı gerçekleştirmek için, şu mönüleri seçin:

TRANSFORM » COMPUTE VARIABLE

Karşınıza, “Compute Variable” iletişim kutusu çıkacaktır. “Target Variable” kutusundaki yeni değişkene atamak istediğiniz ismi yazın. Biz bu değişkene “OrtEgt” ismini verdik. Daha sonra “Numeric Expression” kutusunda hesaplama denklemini hazırlayın. Bu durumda ilk önce parantezleri, ( ), seçmek gerekmektedir. Bunun ardından parantezlere D3 Annenin Eğitim Düzeyi ve toplama işaretini, sonrasında “paeduc” değişkenini girin. Şimdi bölme çizgisini koyun ve “2”ye tıklayın. Böylelikle her iki ebeveynin de toplam eğitim yılları toplanacak ve ikiye bölünerek ortalama rakam ortaya çıkacaktır.

Ayrıca “Function group” menüsü içerisinde daha kapsamalı hesaplamalar yapmak için kullanılabilecek istatistiksel, trigonometrik fonksiyonlar, tarih, zaman, dizi vs. fonksiyonları vardır. Ayrıca koşullu bir hesaplama kurmak istediğinizde ? örneğin hesaplamanın yalnızca bir koşul için yapılacağı ya da önceden belirlenmiş bir koşula bağlı olarak farklı koşullarda farklı hesaplamaların yapılacağı durumlarda ? “If” tuşunu seçerek ve koşulu (koşulları) girebilirsiniz.

You may also like...

Bir yanıt yazın