SPSS 15.0 Kullanma Kılavuzu

Bir Endeksin Ortalama Kullanarak Hesaplanması

İçindekiler

Bir Endeksin Ortalama Kullanarak Hesaplanması

SPSS’de “Compute” komutunu kullanarak bir endeks oluşturmak mümkündür. Bunu yapmanın en dolaysız yolu, “Ortalama” fonksiyonunu kullanmaktadır. Bu yöntemi kullanmak için şu mönülere tıklayın:

TRANSFORM » COMPUTE VARIABLE

“Compute Variable” iletişim kutusu ile birlikte çıktığında, sağ alt köşedeki “Functions and Special Variables” kutusundan “Mean” sekmesini seçin. “Function group”un “All”a ayarlı olduğundan emin olun. “Mean”i seçtikten sonra “yukarı ok” tuşuna tıklayarak “Mean”i “Numeric Expression” alanına taşıyın. Ekran aşağıdaki gibi görünecektir.

Parantezlerin içindeki ilgili tüm değişkenleri, her birini virgül ile birbirinden ayırarak girmelisiniz. Bu örnekte bunun nasıl yapıldığını görmek için aşağıdaki iletişim kutusuna bakın:

Sol taraftaki bankadan değişkenleri seçtikten sonra hedef değişkenin (oluşturulacak olan yeni değişkenin) ismini girin. Daha sonra “Type & Label” tuşuna tıklayın. Aşağıdaki kısa iletişim kutusu çıkacaktır.

“Label”ın yanındaki yazı bölümüne tıklayın ve daha sonra bitişikteki bölüme uygun değişken etiketini girin. Şimdi “Continue”ya ve daha sonra “OK”e tıklayın. Yeni bir değişken, “OrtBas” değişkeni oluşturulacak ve SPSS “Data Editor” penceresinde aşağıda gösterildiği gibi görüntülenecektir.

Eğer belirli bir değişkene, belli bir değişken ekleyip çıkartmak suretiyle yeni bir değişken elde etme ihtiyacı duyarsanız bunun için aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz.

TRANSFORM » COMPUTE VARIABLE

Öncelikle “Numeric Expression” penceresine ilgili değişkeni girin. Örneğimizde “OrtBas” değişkeni kullanılmıştır. Daha sonra hesap makinesi biçimindeki tuş takımı üzerinde “-” işaretine ve daha sonra “1”e tıklayın. Son olarak hedef değişkeni tanımlayın (Örnekte: OrtBas2).

Böylelikle değişkene ait her bir değerden 1 çıkartılacak ve yeni değişken elde ed, aşağıdaki görüntüde görüldüğü gibi, istenilen aralıkta veri ortalamasına taşınacaktır.

You may also like...

Bir yanıt yazın