SPSS 8.0 Kullanma Kılavuzu

İstatistikte Değişken Nedir

İstatistikte Değişken Nedir

Gözlem ya da ölçüm yaptığınız gruptaki farklı bireyler için farklı değerler alabilen özelliklerdir. Bir bireyin cinsiyeti, yaşı, not ortalaması, test notu, birer değişkendir. Bu özellikler diğer bireyler içinde geçerlidir ancak farklı değerler içerebilir. İstatistikte 2 tip değişken vardır:

1.Bağımsız Değişken (Independent Variable): Sizin kontrol edebileceğiniz, genelde gruplama yapmak için kullandığınız değişkendir. Yaş, cinsiyet, testtin zorluk derecesi, vs…

2.Bağımlı Değişken (Dependent Variable): Bağımsız değişkenin değerini değiştirerek elde edebileceğiniz değişkenlerdir. Yaş değiştikçe müzik dinleme oranı değişiyor mu? diye sorduğunuz soruda, müzik dinleme oranı bağımlı değişkendir. Yaş ise bağımsız. SPSS’de değişken tanımlama aşamasında bağımsız ya da bağımlı diye bir fark yoktur. Burada değineninizin ne tür bir veriyi barındıracağı (tipi) önemlidir. (Sayısal değer, yazı, tarih bilgisi, vs…) Değişkenlerin tipini, onları tanımlarken belirlemeniz gerekecek. Bunun nasıl yapılacağını bir sonraki sayfada göreceksiniz.

You may also like...

Bir yanıt yazın