HTML Cambazlıkları

Webcinin Takım Çantası

Webcinin Takım Çantası

Her sanat erbabının bir takım çantası ve içinde sanatın gerektirdiği alet edavat bulunur. Başka bir deyişle alet işler, el övünür. Bir Webcinin bilgisayarında ise bazı programların olması gerekir. Hele Web’de cambazlık ölçüsünde ustalaşmak istiyorsanız, bu programlar olmadan yola çıkamazsınız. İşte size gerekli alet-edevat:

Macromedia Dreamweaver
(www.macromedia.com)
Cascading Stylesheet yazmak ve Layer (katman) teknolojisinden yararlanmak için büyük kolaylıklar sağlıyor. Özellikle katmanlara (DIV, SPAN, LAYER VE ILAYER) hareket kazandırmak için gerekli JavaScript kodlarının yazılmasında, JavaScript dilini çok iyi bilmeyen tasarımcılar için eşi bulunmaz bir hazine.

GoLive CyberStudio
(www.golive.com)
Dreamweaver’ın Windows ortamında yaptığını ve daha fazlasını Macintosh ortamı için yapabilen bu program, tasarımı Mac’de yapanlar için gerekli bir araç. Sadece WYSIWYG görünümlü bir HTML editörü değil, fakat aynı zamanda son derece becerikli bir JavaScript yazarı.

Photoshop
(www.adobe.com)
Web’e veya kağıda yönelik bütün grafik işleriniz ve özellikle bitmap tabanlı resim, fotoğraf ve diğer grafikler için, bu amaçla yazılmış programların Rolls Royce’u. O kadar çok rakibi olmasına rağmen, yıllardır bilgisayarda fotoğraf ve resim işlem yazılımlarının adeta standardı olan Photoshop ile, bugün ve yarın her türlü grafik sorunuzu halledebilirsiniz.

HTML Editörü
HTML kodu yazmak için, aslında bir düz yazı programı yeter. Fakat bunun için bütün HTML kodlarını bilmeniz ve çok dikkatli olmanız gerekir. Özellikle açılan ve kapanan HTML kodlarında kapatma etiketini unutmak mümkündür. Microsoft FrontPage, Netobjects, Corel Web Suite, Adobe PageMill, ve daha niceleri, kelime-işlem programı kolaylığıyla ve HTML kodlarını bilmeden HTML yazmanızı sağlayabilir. Fakat bu programları, Web tasarımında ana araç olarak kullanmak, tasarımcıyı HTML’in inceliklerini öğrenmekten alıkoydukları ve özellikle DHTML alanında kendi bildiklerini tarzdan başkasına izin vermedikleri için tavsiye edilmez. Yine bu programlar gibi WYSIWYG tarzı, fakat kendi bildiğinde israr etmeyen, açtığnız HTML kodunu kapatan etiketi kendiliğinden yazan, bütün HTML etiketlerini gruplar halinde ekranın bir kenarında sunarak, hatırlatan HTML editörlerinden birini seçebilirsiniz. Paul Lutus’un Arachnophilia adlı editörü başta olmak üzere, bu işi yapabilecek çok program bulabilirsiniz.

HTML Kılavuzu
Başarılı her Web tasarımcısının masasının üzerinde bir HTML 4 kılavuzu bulunur. Bu kılavuzu edinmek çok kolay: Web Browser’ınızla “http://www.w3.org/TR/REC-html40/struct/global.html#h-7.4.4.2” adresine gidin ve görüntülenen belgeyi sabit diskinize kaydedin. İşte sizi HTML’in yerini XHTML dili alıncaya kadar idare edecek kılavuza sahip oldunuz! Bu belgenin İngilizce olması, HTML’e aşina bir tasarımcı için sorun olmamalıdır; çünkü bu belgede sayısız örnek yer alıyor.

Web’de usta işi siteler ve sayfalar yapmak için, herşeyden önce HTML’in bütün inceliklerine hakim olmanız gerekiyor. Sonra, buna Dinamik HTML unsarlarını eklemeniz şart. Web sayfalarında gerçekten usta işi denilebilecek uygulamalar, doğru ve yerinde kullanılan HTML komutlarına, Javascript veya VBScript dilleriyle yazılmış programlar ve HTML unsurlarına Cascading Stylesheets denen stil komutları eklemekle mümkündür. Bir sirkte, tel üzerinde tek tekerlekli bisiklet süren ve elindeki uzun değneyi bir sağa bir sola oynatarak dengesini bulan bir cambaz düşünün. Benzetmek gibi olmasın, ama Web’de cambazlık yapacaksanız, üzerinde yürüdüğünüz HTML telini, dengenizi sağlayacak Script çubuğunu ve üzerine çıkacağınız Stil bisikletini iyi tanımanız gerekir. İşe, HTML’in inceliklerinden başlayabiliriz.

You may also like...

Bir yanıt yazın