HTML Cambazlıkları

Büyük Birinci Harf (Gömme)

Büyük Birinci Harf (Gömme)

Gazete ve dergi yazılarında bazı paragrafların ilk harfi, diğer harflerden çok büyük ve aşağı doğru iki, hatta üç satır yüksekliğinde olur. Gazetecilik dilinde buna Gömme Harf denir. Yazılı basının favori masaüstü yayıncılık programı QuarkExpress’te bile otomatik yapmak için programın beşinci sürümünü beklediğimize göre, HTML’de birinci harfin büyük olmasını otomatik olarak sağlamak için biraz daha bekleyeceğiz demektir. Gerçi CSS-1 kuralları arasında bunu sağlayan bir eleman var (first-letter), fakat kuralların zorunlu değil tavsiye bölümünde yer aldığı için ne Nestcape 4.5 ve öncesi, ne de IE 4.01 ve öncesinde uygulanmış değil. Bütün umudumuz, IE 5 ile CSS-1 ve CSS-P’nin bütün kurallarının uygulanabilir hale gelmesi. Eğer bu mümkün olursa, bu imkandan yararlanmak için, örneğin, şöyle bir stil tanımlamanız yeterli olacak:

P.first-letter {font-size: 200%;}
Tabiî, ilk harfinizi yüzde 200 yerine isterseniz yüzde 400 de büyütebilirsiniz. O zamana kadar şu seçeneklerle idare edin:

1. Grafik olarak harf:
<IMG SCR=”Buyuk_b.gif” HSPACE=1 ALIGN=LEFT>üyük ilk harf elde etmenin çaresi.

2. Tek kutulu tablo:
<TABLE ALIGN=LEFT CELLSPACING=0 CELLPADDING=0 BORDER=0><tr align=”left” valign=”top”><TD><FONT size=+4>B</FONT></TD> </TR></TABLE>üyük harf elde etmenin çaresi..

3. Stil vererek:
HTML belgesinde HEAD bölümünde şu stili oluşturun:
<style>
.gomme { width: 1em; height: 1em; float: left; text-align: center; font-size: 20pt; color:red; font-style:italic } </style>

Sonra, birinci harfini büyük yapmak istediğiniz paragrafa şöyle başlayın:

<p><SPAN class=”gomme”>B</span>harf büyük, kırmızı ve yüksekliği üç satır olacak. Bu paragrafı biraz daha uzatalım.. Biraz daha.. Biraz daha.. Biraz daha.. Biraz daha.. Biraz daha.. Biraz daha.. Biraz daha.. Biraz daha.. Biraz daha.. Biraz daha.. Biraz daha.. Biraz daha.. Eh bu kadar yeter.</p>

You may also like...

Bir yanıt yazın