Joomla’dan WordPress’e Geçiş

Yönetim sistemini ve sitesini Joomla’dan WordPress’e taşımak isteyen arkadaşlar için yaptığım işlemlerden ve kullandığım eklentilerden bahsetmenin faydalı olacağı düşüncesi ile bu makaleyi yazıyorum.

Uzun yıllardır içerik yönetim sistemi için Joomla kullanıyorken, WordPress’e geçme kararı aldım. Bu işlemi yaparken yardımcı eklentiler kullanmış olmakla beraber, makaleleri yeniden gözden geçirme, resimleri ve galerileri yeniden düzenleme vb. gibi işlemleri manuel yapmakta gerekti.

Burada anlattığım bütün işlemleri localhostta gerçekleştirip daha sonra sunucuya aktarım yaptım. Kullandığım eklentilerin kullanımı ile ilgili bilgileri Google amcadan sorup öğrenebilirsiniz. Bu yazıda çok detaya girmeyeceğim. Maksadım; Joomla’dan WordPress’e geçecek arkadaşlara kendi yaptığım işlemleri anlatarak bir yol haritası çizmektir. Benzer adlı başka eklentiler ile karışmasın diye bahsettiğim eklentilerin resmi adreslerini makale sonuna ekledim. Kullanımları ile ilgili bilgileri internetten bulabilirsiniz.

İlk iş olarak joomla sitemi veritabanı ve dosyaları ile birlikte localhostuma (bilgisayarıma)  taşıdım. Ardından WordPress’in güncel versiyonunu da localhostuma kurdum.

İlk aşama olarak joomla sitemi FG Joomla to WordPress eklentisi ile WP’e taşıdım. Burada kısa bir not düşmek istiyorum.

Bildiğiniz gibi Joomla’da makale içi sayfalama yapabiliyoruz. WP’te de bu sayfalama işlemini yapabiliyoruz ancak başlıksız olarak. Sayfa başlıkları ile yapmak için Multipage Plugin for WordPress eklentisini kurmak yeterli. Ancak FG Joomla to WordPress eklentisi, makale içi sayfalar için system-pagebreak kodunu nextpage koduna çeviriyor ve bu çevirme işlemi haliyle beni tatmin etmiyor. Çünkü ben makale içi sayfalama yaptığımda, sayfa başlıklarının da olmasını istiyorum. WP’te bu işlemi Multipage Plugin for WordPress eklentisi ile yapabildiğime göre, aktarımdan sonra her makaleye ayrı ayrı girip sayfa başlığı yazmaktansa FG Joomla to WordPress eklentisine ait \fg-joomla-to-wordpress\admin\class-fg-joomla-to-wordpress-admin.php dosyasında ki şu satırı:

$content = preg_replace(“#<hr([^>]*?)class=\”system-pagebreak\”(.*?)/>#”, “<!–nextpage–>”, $content);

// işaretleri ile geçersiz kılıp aşağıdaki kodu altına ekledikten sonra eklentiyi çalıştırmak işimi gördü.

$content = preg_replace(“#<hr(.*?)title=\”(.*?)\”(.*?)class=\”system-pagebreak\”(.*?)/>#”, “[ nextpage title=\”$2\” ]”, $content);

Önemli not: Yukarıdaki kodun [ ]  işaretleri arasındaki nextpage title=\”$2\” kısmının başındaki ve sonundaki boşlukları silin.Burada paylaşınca sayfalama yaptığı için başa ve sona boşluk attım.

Joomla’yı WordPress’e taşıdıktan sonra WP Multipage Plugin for WordPress eklentisinin yanına birde View All Post’s Pages eklentisini de kurduğumu belirteyim.

Bundan sonra herhangi bir sorun olmadı ve sitemi gözden geçirip (linkler, resimler vs) yayınlanmaya hazır olduğundan emin oldum ve site dosyalarımı sunucuma attım. Sunucumda oluşturduğum veritabanıma, localhosttan yedeklediğim güncel veritabanını import etmeye çalıştım. Çalıştım diyorum çünkü karakter grubu uyuşmazlığı yüzünden import işlemini yapamadım. Sizde de bu veya buna benzer başka bir halt çıkabilir. Ondan veya bundan herhangi bir sorun çıkabiliyor işte. Bu durumda veritabanımı WP Migrate DB eklentisi ile yedekledim ve bu yedeği sunucuma sorunsuzca import ettim. Bu işlemin detaylarına http://wprehberi.com/tasima/yerel-bilgisayardan-sunucuya-tasima-bilgisayardan-hostinge/ adresinden erişebilirsiniz.

Sitemi güvenle çalışır hale getirdikten sonra kurduğum bazı eklentilerde şunlar.

İletişim formu için Contact Form 7, güvenli giriş için Google Captcha (reCAPTCHA) by BestWebSoft, site haritası için Google XML Sitemaps, tema değişikliği söz konusu olduğunda gereksiz resimleri silmek için Regenerate Thumbnails, makale yazarken kayıt edilen taslakları silmek ve diğer veritabanı optimizasyonu için Optimize Database after Deleting Revisions ve eposta işlemlerim (smtp) için Yandex Mail.

Yandex Mail’den biraz bahsedeyim. Bulut sunucu kullanıyorum ve şu eposta olayını çözemedim. Çözemedim derken Hotmail, gmail vs gibi siteler epostamı reddediyor. Çözmek için spsf, smtp, mx ile mi uğraşmak lazım, yok TLS mi kurmak lazım, yok RDNS’yi mi uydurmak lazım, yok ebesini mi yontmak lazım ıvır zıvır işler işte. Girdim Yandex hesabıma, ardından da girdim https://kurum.yandex.com.tr/ adresine, yazdım domainimi başladım epostamı oluşturmaya. Doğrulama istedi; verdiği dosyayı site ana dizinime attım, doğruladım. MX kayıtlarını değiştirmek gerekiyor dedi. Siteme ait bütün mx kayıtlarını sildim sadece 10 mx.yandex.net. bilgilerini işledim. Onu da Yandex kontrol edip doğruladı. Sonra isim, tarih, güvenlik sorusu gibi bir form doldurduktan sonra e-posta olayım çözüldü gitti. Oh, Russıan!

Ve şu anda ziyaret ettiğiniz sitem ibrahimay.net artık WP ile yayında. Hayırlı olsun.

FG Joomla to WordPress : https://wordpress.org/plugins/fg-joomla-to-wordpress/

Multipage Plugin for WordPress : https://wordpress.org/plugins/sgr-nextpage-titles/

View All Post’s Pages: https://wordpress.org/plugins/view-all-posts-pages

WP Migrate DB: https://wordpress.org/plugins/wp-migrate-db/

 

Diğerleri:

Contact Form 7: https://wordpress.org/plugins/contact-form-7/

Google Captcha (reCAPTCHA) by BestWebSoft: https://wordpress.org/plugins/google-captcha/

Google XML Sitemaps: https://wordpress.org/plugins/google-sitemap-generator/

Regenerate Thumbnails: https://wordpress.org/plugins/regenerate-thumbnails/

Optimize Database after Deleting Revisions: https://wordpress.org/plugins/rvg-optimize-database/

Yandex Mail: https://wordpress.org/plugins/yandex-mail/

You may also like...

Bir yanıt yazın