Türk Telekom’un Özelleştirilmesi – Bir Talan’ın Hikayesi

V- Türk Telekom özelleştirilmesinde Hedefler Ve Sonuçlar

V- Türk Telekom özelleştirilmesinde Hedefler Ve Sonuçlar

Türk Telekom’un Özelleştirilmesini Savunanlar ne diyorlardı;

1) Türkiye’nin dış borçları çok artmıştır, dış borçların ödenmesi için Türk Telekom gibi gelir getirebilecek kuruluşların satılması şarttır.

2) Türk Telekom bir Tekel olduğu için, sektörün Liberalleşmesine, dolayısıyla fiyatların düşmesine engel oluyor. Telekomünikasyon giderleri diğer sektörler için önemli bir girdi olduğundan bu durum her sektörde maliyet artışına neden oluyor. Sektörün liberalleşmesi, fiyatların düşmesi için Türk Telekom Özelleştirilmelidir.

3) Türk Telekom’da personel sayısı çok fazla, bu da fiyatlara yansıyor.

4) Türk Telekom kamu mantığı ile yönetildiği için verimli değil. Teknolojik gelişmeleri yeterince takip edemiyor. Verimli hale gelmesi, teknolojik yatırımlar yapılması için özelleştirilmesi şarttır.

5) Türk Telekom özelleşince, yabancı sermaye girişi olacak, yatırımlar ve istihdam artacaktır.

6) Verimliliğin temel şartlarından birisi de, şirketlerin akılcı yönetilmesidir. Siyasetin müdahalesi had safhada olduğu bir kurumda akılcı yönetimden, dolayısıyla verimlilikten bahsedilemez. Siyasi etkilerden arınması için Özelleştirilmesi şarttır.

Evet, Türk Telekom özelleştirilirken bu amaçların arkasına sığınıldı. Özelleştirmeye karşı çıkanlar neredeyse hain ilan edildi.

Türk Telekom özelleştireli tam 5 yıl oldu. Özelleştirmede konan hedeflere ne kadar yaklaşıldı?
Şimdi bunu irdeleyelim.

You may also like...

Bir yanıt yazın